Новости запорожского региона от информационного агентства "ВЕСТИ-ИНФОРМ"

Запорожье
27 апреля 2024, суббота, [10:17]
+ в избранное + cделать стартовой



РЕЛИЗ: Налоговая разъясняет вопросы торговых патентов и сбора за первую регистрацию транспортных средств

10 апреля 2013 [12:45] 2180

Вопрос - ответ


ГНС

Торгові патенти

Які строки сплати збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності?

Відповідно до підпункту 267.5.2. пункту 267.5 статті 267 розділу 12 ПКУ визначені строки сплати збору:

а) за провадження торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту - не пізніш як за один календарний день до початку провадження такої діяльності;
б) за провадження торговельної діяльності (крім торговельної діяльності з придбанням короткотермінового торгового патенту), діяльності з надання платних послуг, здійснення торгівлі валютними цінностями - щомісяця не пізніше 15 числа, який передує звітному місяцю;
в) за здійснення діяльності у сфері розваг - щоквартально не пізніше 15 числа місяця, який передує звітному кварталу.

В який термін видається торговий патент?

Відповідно до підпункту 267.4.3  статті 267 ПКУ торговий патент видається особисто фізичній особі - підприємцю або особі, уповноваженій юридичною особою, під підпис у триденний термін з дня подання заявки. Датою придбання торгового патенту є зазначена в ньому дата.

Чи передбачена відповідальність за неповну сплату розміру торгового патенту?

Відповідно до пункту 125.1 статті 125 ПКУ, несплата (неперерахування) суб’єктом господарювання сум збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності в порядку та у строки, визначені ПКУ тягне за собою накладення штрафу у розмірі 50% ставок збору, встановлених статтею 267 ПКУ.
      
Який порядок внесення змін до торгового патенту у разі зміни адреси?

Відповідно до пункту 5 Порядку заповнення торгового патенту, затвердженого наказом ДПА України від 28.02.11 № 109, заповнення реквізитів торгового патенту на провадження торговельної діяльності, діяльності з надання платних побутових послуг, торгівлі валютними цінностями, діяльності у сфері розваг проводиться на підставі оформленої відповідно до пп. 267.4.1 статті 267 ПКУ заявки на придбання торгового патенту.
    
Згідно із п. 9 Порядку №109 на підставі письмової заяви суб’єкта господарювання щодо зміни місцезнаходження до торгового патенту вносяться відповідні записи, завірені підписом відповідальної особи та печаткою органу державної податкової служби.

Таким чином, внесення змін до торгового патенту у разі зміни адреси та інших відомостей, здійснюється на підставі письмової заяви суб’єкта господарювання

В який термін необхідно  повідомити про припинення діяльності, яка підлягає патентуванню?

Відповідно до підпункту 267.7.5 статті 267 ПКУ, суб’єкт господарювання, що припинив діяльність, яка відповідно до цього Кодексу підлягає патентуванню, до 15 числа місяця, що передує звітному, письмово повідомляє про це відповідному органу державної податкової служби. При цьому торговий патент підлягає поверненню органу державної податкової служби, який його видав, а суб’єкту господарювання повертається надмірно сплачена сума збору.

Таким чином, останнім днем подання суб’єктом підприємницької діяльності письмового повідомлення про припинення такої діяльності є 14 число місяця, що передує звітному та повертає торговий патент по завершенню звітного місяця.

Скільки торгових патентів необхідно придбати у разі здійснення в одному пункті продажу роздрібної та оптової торгівлі та організації  кафе?

Згідно із підпунктом 14.1.246 статті 14 ПКУ, торговельна діяльність – це роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій (ресторанне господарство) сфері за готівку, інші готівкові платіжні засоби та з використанням платіжних карток.
    
Ставка збору за провадження торгівельної діяльності (крім провадження торговельної діяльності нафтопродуктами, скрапленим та стиснутим газом із застосуванням пістолетних паливно-роздавальних колонок на стаціонарних, малогабаритних і пересувних автозаправних станціях, заправних пунктах) встановлена п.п.267.3.2, п.п.267.3.3 статті 267 ПКУ,

Ставка збору за провадження торговельної діяльності нафтопродуктами, скрапленим та стиснутим газом із застосуванням пістолетних паливно-роздавальних колонок на стаціонарних, малогабаритних і пересувних автозаправних станціях, заправних пунктах встановлена підпунктом 267.3.4 статті 267 ПКУ.

Тобто, ПКУ встановлено різні ставки збору за провадження торговельної діяльності нафтопродуктами, скрапленим та стиснутим газом на стаціонарних, малогабаритних і пересувних автозаправних станціях, заправних пунктах та за провадження іншої торговельної діяльності.

Отже, у разі здійснення в одному пункті продажу роздрібної та оптової торгівлі, діяльності у торговельно-виробничій (ресторанне господарство) сфері, крім торгівлі нафтопродуктами (скрапленим та стиснутим газом), придбавається один торговий патент.

Чи необхідно придбавати торговий патент при наданні побутових послуг, що підлягають патентуванню, у разі проведення розрахунків у безготівковій формі?
   
Відповідно до підпункту 267.1.1  статті 267ПКУ, платниками збору є суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці), їх відокремлені підрозділи, які отримують в установленому порядку торгові патенти та провадять діяльність з надання платних побутових послуг, за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України.

Згідно із підпунктом 14.1.151 статті 14 ПКУ платні послуги – це діяльність, пов’язана з наданням побутових послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівку, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи платіжні картки. Перелік платних послуг, для надання яких необхідно придбавати торговий патент, визначається КМУ.

Враховуючи вищевикладене, незалежно від того яким чином ведуться розрахунки за надані побутові платні послуги в безготівковій чи готівковій формі, необхідно придбавати торговий патент.

Скільки необхідно придбавати торгових патентів уразі, якщо СГ в одному пункті продажу товарів здійснює декілька видів діяльності, що підлягають патентуванню: торгівлю та побутові послуги?
     
Відповідно до підпункту 267.1.1 статті 267 ПКУ, платниками збору є суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці), їх відокремлені підрозділи, які отримують в установленому порядку торгові патенти та провадять торговельну діяльність у пунктах продажу товарів та діяльність з надання платних побутових послуг, за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України.

Згідно із підпунктом 14.1.151 статті 14 ПКУ платні послуги – це діяльність, пов’язана з наданням побутових послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівку, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи платіжні картки. Перелік платних послуг, для надання яких необхідно придбавати торговий патент, визначається КМУ.

Згідно із підпунктом 14.1.246 статті 14  ПКУ торговельна діяльність – це роздрібна та оптова торгівля, діяльність у торговельно-виробничій (ресторанне господарство) сфері за готівку, інші готівкові платіжні засоби та з використанням платіжних карток.

Враховуючи вищезазначене, у разі провадження підприємницької діяльності в одному пункті продажу товарів, в одному окремому приміщенні, будівлі або в їх частинах двох чи більше видів діяльності, що підлягають патентуванню (роздрібна торгівля, громадське харчування і один вид побутових послуг) суб’єктом підприємницької діяльності придбавається два торгових патенти – на торгівельну діяльність і на діяльність з надання побутових послуг.

Чи дозволяється розміщувати на господарській одиниці нотаріально засвідчені копії торгових патентів?
        
Відповідно до підпункту 267.6.3 статті 267 ПКУ, для запобігання пошкодженню торгового патенту (вигорання на сонці, псування внаслідок затікання дощової води, псування сторонніми особами тощо) дозволяється розміщувати нотаріально засвідчені копії торгових патентів у визначених цією частиною місцях. При цьому оригінал такого патенту повинен зберігатися у відповідальної особи суб’єкта господарювання або відповідальної особи відокремленого підрозділу, яка зобов’язана надавати його для огляду уповноваженим законом особам.

Чи потрібно сплачувати збір за першу реєстрацію транспортного засобу за автонавантажувачі оснащені підіймальним чи вантажно-розвантажувальним обладнанням (товарна група згідно з УКТ ЗЕД 8427)?

Згідно з п. 231.1. ст.231 розділу Х Податкового кодексу України (далі - ПКУ) платниками збору за першу реєстрацію транспортного засобу є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів, що відповідно до статті 232 ПКУ є об’єктами оподаткування.

Згідно з пп. 232.1 ст. 232 ПКУ об'єктами оподаткування збором є колісні транспортні засоби, крім:

• транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, що закріплені на праві оперативного управління за військовими частинами, військовими навчальними закладами, установами та організаціями Збройних Сил України, які повністю утримуються за рахунок бюджету, крім тих, що віднесені до транспортної групи, в порядку, визначеному головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики з питань національної безпеки у воєнній сфері, оборони і військового будівництва;
• транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, що закріплені на праві оперативного управління за військовими формуваннями головного органу в системі центральних органів виконавчої влади у сфері охорони громадського порядку, забезпечення громадської безпеки, безпеки дорожнього руху, які повністю утримуються за рахунок бюджету, крім тих, що віднесені до транспортної групи, в порядку, визначеному таким головним органом;
• транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, що закріплені на праві оперативного управління за підрозділами служби цивільного захисту, які повністю утримуються за рахунок бюджету, крім тих, що віднесені до транспортної групи, в порядку, визначеному головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту населення;
• транспортних засобів вантажних, самохідних, що використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані, – товарна позиція 8709 згідно з УКТ ЗЕД;
• транспортних засобів швидкої медичної допомоги;
• машин і механізмів для сільськогосподарських робіт – товарні позиції 8432 та 8433 згідно з УКТ ЗЕД;
• причепів (напівпричепів);
• мопедів;
• велосипедів.

Відповідно до положень Закону України від 05.04.2001 № 2344-III "Про автомобільний транспорт" колісний транспортний засіб – транспортний засіб, призначений для руху безрейковими дорогами, який використовується для перевезення людей та (або) вантажів, а також перевезення і приводу під час руху чи на місці встановленого на ньому обладнання чи механізмів для виконання спеціальних робочих функцій, допущений до участі в дорожньому русі.

Підпунктами 234.1.1 – 234.1.8 п. 234.1 ст. 234 ПКУ визначено ставки збору для: мотоциклів; легкових автомобілів (крім автомобілів, обладнаних електродвигуном); легкових автомобілів, обладнаних електродвигуном; автобусів, у тому числі мікроавтобусів; тракторів; вантажних автомобілів; сідельних тягачів; автомобілів спеціального призначення. Для інших колісних транспортних засобів, які не зазначено у підпунктах 234.1.1 – 234.1.8 цього пункту, ставка збору становить 5,40 грн. за 100 см3 об'єму циліндрів двигуна (пп. 234.1.9 п. 234.1 ст. 234 ПКУ).

Згідно зі ст. 313 Митного кодексу митні органи класифікують товари, тобто відносять їх до класифікаційних групувань, зазначених в УКТ ЗЕД. Вирішальним чинником при віднесенні транспортного засобу до відповідної товарної позиції УКТ ЗЕД є технічні умови, галузь застосування і призначення, визначені заводом-виробником при виготовленні конкретної моделі транспортного засобу або її модифікації.

Згідно зі ст. 313 Митного кодексу митні органи класифікують товари, тобто відносять їх до класифікаційних групувань, зазначених в УКТ ЗЕД. Вирішальним чинником при віднесенні транспортного засобу до відповідної товарної позиції УКТ ЗЕД є технічні умови, галузь застосування і призначення, визначені заводом-виробником при виготовленні конкретної моделі транспортного засобу або її модифікації.

Згідно з УКТ ЗЕД до товарних груп включено:

8427 Автонавантажувачі з вилковим захватом; інші навантажувачі, оснащені підіймальним чи вантажно-розвантажувальним обладнанням:

• навантажувачі самохідні з електродвигуном (з висотою підіймання 1 м або більше; інші);
• інші навантажувачі самохідні (з висотою підіймання 1 м або більше, позашляхові (для нерівної місцевості) штабелювальні навантажувачі з вилковим та іншими видами захвату);
• інші навантажувачі.
Виходячи з наведеного, колісні транспортні засоби, самохідні машини та механізми, які включено до товарної групи 8427, що перебувають на балансі та використовуються суб'єктами господарювання, оподатковуються за ставкою 5,40 грн. за 100 см3 об'єму циліндрів двигуна. Також, залежно від того, який автомобіль реєструється (новий чи використовуваний), при розрахунку збору застосовуються відповідні коефіцієнти, встановлені п. 234.4 ст. 234  ПКУ.

Отдел массово-разъяснительной работы ГНС в Запорожской области
Рекомендовать

Оставить комментарий:

Комментарии:

Эту новость еще никто не коментировал

Анонсы

Все анонсы

Опрос

Новостями региона из каких сфер вы больше всего интересуетесь в повседневной жизни?
Политика и власть
Экономика и бизнес
Культура и искусство
Спорт и здоровье
Криминал и происшествия
Общественная жизнь
Социальная сфера
Другое

11 апреля 2012

  • .

KINOafisha.ua - билеты в кино онлайн.
Полная программа передач для всех телеканалов тут.
Лента новостей за последний час на https://www.ukr.net.
Вас интересуют продаваемые б/у автомобили в Украине? Тогда смотрите тут.